Isjaktsklasser


DNIsjakt typ DN

DN är den i dag största klassen och för många är det just DN som är synonymt med isjaktsegling. Klassen bildades redan på 1930-talet i USA och växte snabbt. Enkelt och billigt var två egenskaper som var grundläggande. I dag har klassen utvecklats och mycket har hänt med mast, rigg, bräda och medar.

Tävlingarna seglas på en bana med två rundningsmärken, ett i lovart och ett i lä. Vid starten delas startfältet upp i två lika delar där ena fältet startar till höger och det andra till vänster. Man seglar därefter i tre varv moturs och första jakten i mål vinner seglingen.

Se regelverk för DN.

 

>
 
Klass IIIIsjakt typ Klass 3

Class III är en typ som seglas mycket i Europa på land  med hjul. Jan Fagerberg, som är en hängiven Class III-seglare, introducerade klassen i Sverige och satte medar på sin jakt. I dag är det en snabbt växande klass som verkar ha kommit för att stanna. Det är ett bekvämare sätt att segla än DN och man ligger inne i ett täkt skrov. Jakten styrs med fötterna och man har händerna fria att skota med.

Det är en mycket större jakt än DN och riggen har en vingmast som kan vara upp till 6,10 m. Trots att den är stor så kan man ändå transportera den på taket på en vanlig personbil.

Vanligtvis seglar men en bana med tre rundningmärken moturs.

Läs mer på svenska Class III-hemsidan.

 

 
Isabella

Isjakt typ IsabellaPå sena 1970-talet accelererade intresset för windsurfing och tenderade  under 1980-talet att bli en folksport. Många tröttnade dock efter alltför mycket plockande med prylar och ofrivilliga bad.Windsurfingprylarna hamnade i garage och förrådsutrymmen. Bernt Stümer var en av dem som tröttnat men tyckte det var synd att grejerna skulle ligga och skräpa så han satte sig och funderade ut alternativ användning. Vintern 1989 konstruerade han därför en isfarkost (eller som han själv säger - en skapelse) med fasta medar på höga ben.Farkosten fungerade inte alls,den gick knappt att styra och än mindre att slå med. Dock fortsatte utvecklingsarbetet

Nya beslag svetsades och segelcentrum flyttades bakåt.Nosbräda infördes 1997 och runt 1999 stadgades windsurfingmasten upp med en kortare hjälpmast.

Med beslag från F.a Isbiten kan man bygga en fullt fungerande Isabella på 1 dag.

Isabellan har numera en klassregel om materiel,mått och utförande. Man seglar en enkel klass och grundtanken är att man till en så låg kostnad som möjligt skall ha maximalt roligt på isen.

Läs mer på Svenska Isabellaföreningens hemsida
 

 
 
KitewingKitewing

Kitewing är ett segel som är en blandning mellan ett vindsurfingsegel och en hängglidare. Vingen är enkel att hantera och lätt att montera och packa ihop.
Kitewing kan användas året runt men den är utvecklad främst att användas på vintern. Vintertid använder du slalom/telemark/snowboard/skridskor beroende på underlag mm. Rekommenderad vindhastighet för Kitewing är ca 3-10 m/s på is och ca 5-12 m/s på snö.

En Kitewing kostar från ca: 8000,- kr och uppåt. VIS har två st Kitewing för utlåning för den som vill prova på.

Se http://www.kitewing.com